Eden od dejavnikov, ki resnično poudari čisto slabost ' Saimdang: Dnevnik svetlobe « je, da se vsake toliko zgodi tisti resnično dober čustveni prizor, zaradi katerega si zaželiš, da bi bila celotna drama taka. Tukaj je ta prizor Saimdangovo mirno, žalostno in pretresljivo pismo možu, v katerem ga prosi, naj prevzame odgovornost za otroke, medtem ko se ona odpravlja na pomembno nalogo. Bere se kot nekaj, kar bi lahko napisala resnična Saimdang kot del zelo zrelega odraslega odnosa s svojim zakoncem.

Potem se vrnemo v realnost in se moramo spomniti, da je to ' Saimdang: Dnevnik svetlobe ', drama, v kateri se Lee Gyum vsake toliko pojavi od nikoder s cvetjem za svojo izgubljeno žensko ljubezen. Resnično me dotakne čistost te tragične ljubezenske zgodbe. Žal mi je za ženo Leeja Gyuma. Mislim, da je še nikoli nismo videli zunaj tistega poročnega prizora, a vseeno. Predstavljajte si, kako se mora počutiti vaš mož, četudi v dogovorjenem zakonu, iti za tako vzeto žensko.

Sama smešnost velikanske zarote ne pomaga. Lepo bi bilo, če bi direktor Yoon Sang-ho lahko samo izbere ton in se ga drži več kot pet minut naenkrat. Vsaj ne dobim več udarcev, predvsem zato, ker sem tako navajen teh smešnih prehodov, da se sploh nikoli nisem preveč čustveno vpleten v noben prizor. Upam le na nekaj doslednosti, pa vendar obupno.' Saimdang: Dnevnik svetlobe ' prav tako obvladuje impresivno nalogo, da mi je žal, ko se sprašujem, kaj se je zgodilo z napravo za uokvirjanje. Poglejte, ko kraljeva straža naključno brska po stvareh ljudi v Joseonu, je to verjetno. V današnjem času z Jeong-hakom nima smisla, ker je profesor. Zaposlitev vam ne daje moči, da bi iskali po domovih podrejenih.

Toda potem je glavobol, ko poskušate iz akademske zgodbe razbrati smisel. Veste, kaj sem se vedno spraševal? Kako muzeji in galerije sploh potrjujejo pristnost svojih umetnin? Jasno je, da mora biti pri tem vključen nekakšen postopek, da se zagotovi, ali gledamo ponaredke ali ne. To bi bilo zanimivo. Vendar je malo presenečenje, da ' Saimdang: Dnevnik svetlobe « se namesto tega odloči spremeniti tudi to točko zarote v še eno izpopolnjeno zaroto.

vir: HanCinema